Trainen

Trainingen

Wij verzorgen trainingen op het gebied van Creatief Denken, Faciliteren en Vernieuwingstrajecten. Op locatie en online.

← scroll →

Training Lenig Denken

In jouw werk wordt met regelmaat een beroep gedaan op je creativiteit en probleemoplossend vermogen. Daarbij verandert de wereld om ons heen ook nog eens razendsnel. De kunst is daar flexibel op in te spelen, om lenig te denken. Als lenige denker ben je slagvaardig. Je bent in staat buiten de gebaande paden te treden, te vernieuwen en aan te sluiten op de energie van de netwerksamenleving. Daar ligt een grote maatschappelijke behoefte en een kans!

In de training Lenig Denken leer je met technieken voor creatieve denkkracht je routines te doorbreken en buiten de gebaande paden te treden. Dat stelt je in staat om originele ideeën en oplossingen te bedenken en nieuwe kansen te scheppen, zowel voor jezelf als voor de doelgroepen met wie je werkt.

Programma

Je maakt kennis met vaardigheden die aan de basis van creativiteit liggen, zoals het wisselen van perspectief, flexibel associëren en het uitstellen van je oordeel. De training Lenig Denken is een actieve, praktijkgerichte training: aan de hand van opdrachten en casussen uit je eigen dagelijkse praktijk rek je je eigen denkkaders steeds verder op. In de middag ervaar je hoe je met technieken voor creatieve denkkracht snel en gestructureerd op nieuwe ideeën kunt komen. Je leert het creatieve proces direct en actief toepassen.

Resultaat

Je bent een lenige denker die

 • inzicht heeft in denkpatronen en weet hoe deze te doorbreken zijn
 • diverse denktechnieken toe kan passen en hiermee beter op situaties kan aansluiten
 • ervaren heeft hoe je vlot nieuwe invalshoeken kunt vinden en originele oplossingen kunt bedenken
 • flexibeler in kan spelen op veranderingen/nieuwe situaties

Voor wie
Deze ééndaagse training is voor iedereen die wil vernieuwen, geïnspireerd wil worden of behoefte heeft in een energie-boost.

Aantal deelnemers
Minimaal 6 tot maximaal 12 personen

Bijzonderheden
Deze training wordt zowel offline als online aangeboden. Wij werken met Zoom.
Je kunt Lenig denken ook boeken als workshop van een dagdeel; uiteraard is het programma dan aangepast.

Datum, locatie en tijden in onderling overleg. Online en op locatie.

Eendaagse training Creatieve Communicatie. Wie durft?

Deze training is niet bedoeld voor mensen die ‘gewoon’ al gek genoeg vinden, standaard antwoorden met ‘ja maar’ en graag in hokjes denken. Deze training is wél bedoeld voor mensen die hun communicatievaardigheden willen aanscherpen en hun creativiteit durven in te zetten bij de aanpak van communicatievraagstukken. Van communicatieadviseur tot content beheerder. En van wethouder tot wijkbeheerder.

Met de komst van nieuwe media is onze manier van communiceren veranderd.
Communicatie is niet alleen meer van de communicatieafdeling. Iedereen communiceert. Op welke manier valt jouw boodschap dan nog op in positieve zin? Hoe ontwikkel je een eigen verrassende en effectieve aanpak? Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap overkomt bij je collega’s, in je team of bij inwoners? Want of je nu raadslid bent of redacteur, je bezighoudt met parkeerbeheer of personeelsadvies: informeren alleen volstaat niet meer. Door meer creativiteit in je communicatie toe te durven passen, zorg je dat jij / je organisatie positief opvalt bij je publiek.

Programma

Gebaseerd op methodieken van ‘Lenig Denken’  ervaar je hoe je op een ‘anders-dan-anders’-manier kunt communiceren. Nadenken over patronen, over waarom je iets wilt communiceren en op welke verrassende, inspirerende manier je dat nog meer zou kunnen doen. Je krijgt bruikbare info en praktische oefeningen die inzicht geven in creativiteit en de mogelijke toepassingen ervan in communicatie.
Je leert je verbeelding te gebruiken, metaforen in te zetten en verschillende werkvormen en ideetechnieken toe te passen in je eigen werkveld. Vervolgens richt je je op het vergroten van het bereik en de impact van je boodschap, door te zoeken naar verrassende invalshoeken. Die invalshoeken kun je gebruiken voor het aanscherpen van je boodschap en helpen je bij het kiezen van een verrassende ‘aanvliegroute’.

Resultaat

Na deze training ben je flexibeler en oplossingsgerichter. Je hebt ervaren dat er veel nieuwe, andere en verrassende manieren zijn om jouw boodschap over te brengen door ‘lenig te denken’;

 • Je weet gemakkelijk je bereik te vergroten.
 • Je hebt inzicht in de mogelijkheden van diverse ideetechnieken en werkvormen,  creatief schrijven, storytelling, waarderende vragen, nudging en contentmarketing,
 • Je beschikt over nieuwe tools voor een creatieve communicatieaanpak.
 • Je hebt zin en inspiratie om met jouw communicatie de organisatie positief op te schudden!

Voor wie

Deze eendaagse training is geschikt voor alle professionals die in hun werk graag en goed willen communiceren, die niet bang zijn om af en toe buiten de lijntjes te kleuren om hun boodschap een ‘plakfactor’ mee te geven.

Aantal deelnemers

Minimaal 6 tot maximaal 12 personen

Bijzonderheden

 • Deze training wordt zowel offline als online aangeboden. Wij werken met Zoom.
 • Je kunt Creatieve communicatie ook boeken als workshop van een dagdeel; uiteraard is het programma dan aangepast.

Datum, locatie en tijden in onderling overleg

Eendaagse training Creativiteit in je eentje

’Creativiteit in je eentje’ is een training vol met technieken en tips om je individuele creatieve capaciteit te benutten en wordt gegeven door Marcel Stolk. Hij traint al jaren journalisten en bladenmakers.

In jouw werk wordt met regelmaat een beroep gedaan op je creativiteit en probleemoplossend vermogen. Door de omstandigheden werken we nu echter meer thuis. Daar mis je de frisse invalshoeken en dynamische bijdragen van je collega’s om buiten de gebaande paden te treden, te vernieuwen en aan te sluiten op initiatieven van anderen. Aspecten die de creativiteit stimuleren en die je zo goed in een brainstorm kunt gebruiken. Toch kun je ook alleen ook creatief zijn. Je leert in de training originele ideeën en oplossingen te bedenken en nieuwe kansen te scheppen, zowel voor jezelf als voor de doelgroepen met wie je werkt.

We gaan in de training vooral veel doen zodat jij gaat ervaren hoe je in je eentje jouw creativiteit op gang kunt brengen, routines kunt doorbreken en buiten de gebaande paden kunt treden.

Programma

Je maakt kennis met attitudes en vaardigheden die aan de basis van creatief denken liggen. Je leert wisselen van perspectief, flexibel associëren en het uitstellen van je oordeel. We staan ook stil bij creatief zelfvertrouwen. Creatief in je eentje vraagt immers individuele moed om het anders te doen en om met die vernieuwing naar buiten te komen en medestanders te vinden.

De training Creatief in je eentje is een actieve, toegepaste en praktijkgerichte training. We werken met opdrachten en casuïstiek uit je eigen dagelijkse werk. Je ervaart hoe je je individuele creatieve denkkracht verbetert om snel en gestructureerd op nieuwe ideeën kunt komen. Je leert het creatieve proces direct en actief toe te passen en er in je eentje flexibel mee om te gaan. Sta versteld van je individuele creatieve power en ervaar hoe je je eigen denkkaders steeds verder op kunt rekken!

Resultaat

Je bent een creatieve denker die:

 • Inzicht heeft in denkpatronen en weet hoe je deze in je eentje kunt doorbreken
 • Zich bewust is van de eigen creatieve vaardigheden en creatieve attitude en weet hoe deze te versterken
 • Diverse denktechnieken voor individuele creativiteit toe kan passen en hiermee creatief op situaties kan inspelen
 • Kennis en ervaring heeft hoe je in je eentje vlot nieuwe invalshoeken kunt vinden en originele oplossingen kunt bedenken
 • Met creatief zelfvertrouwen in kan spelen op veranderingen of nieuwe situaties en hiermee met creatieve moed naar buiten durft te treden

Voor wie
Deze ééndaagse training is voor iedereen die wil vernieuwen, geïnspireerd wil worden of behoefte heeft in een energie-boost.

Aantal deelnemers
Minimaal 6 tot maximaal 12 personen

Bijzonderheden

 • Deze training wordt zowel offline als online aangeboden. Wij werken met Zoom.

 • De training Creativiteit in je eentje wordt ook gegeven in de vorm van een workshop van een dagdeel; uiteraard is het programma dan aangepast.

Datum, locatie en tijden in onderling overleg. Online en op locatie.

Tweedaagse training Faciliteren met Lef!

Inwoners en bedrijven betrekken bij beleid en nieuwe projecten wordt steeds belangrijker. Of dat nu is met de Omgevingswet als aanleiding of zoeken naar draagvlak, het is een goede zaak om de kennis en ervaringen van directbetrokkenen in te zetten bij vernieuwing.

Vanuit de gemeente is jou gevraagd een serie meedenk-sessies te organiseren. Dat kan zowel intern met collega’s, of extern met burgers en anders stakeholders, zijn. En o ja, of je de sessies dan ook meteen wilt begeleiden. Hartstikke leuk natuurlijk, alleen … Waar begin je met zoiets en hoe zorg je ervoor dat je niet alleen leuke en verrassende ideeën ophaalt, maar ook dat er iets mee gebeurt en dat iedereen op de hoogte gehouden wordt? 

Programma

De training bestaat uit 2 dagen. Tussentijds ga je aan de slag met een huiswerkopdracht. De training is interactief: theorie en praktijk wisselen elkaar in vlot tempo af. Alle deelnemers worden in staat gesteld te oefenen

Aan de orde komen: Lenig denken en het creatief proces (herhaling). Opwarmers, ijsbrekers en aanvullende divergentie- en convergentietechnieken. Hoe ontwerp je een sessie? Hoe bereid je je voor, hoe start je een creatieve sessie? Wat is een goede vraagstelling en welke instrumenten en technieken zet je wanneer in? Hoe zorg je voor de juiste dynamiek in de groep? Hoe ziet het na-traject eruit? Hoe ga je om met de opdrachtgever, welke afspraken maak je? Hoe zorg je voor een goede afronding van de brainstorm? Stijlen en do’s en don’ts voor de facilitator komen ook aan bod.

Tussen de twee dagen in bereid je samen met een andere deelnemer een creatieve sessie voor, die je op dag 2 (deels) uitvoert. Je krijgt ter plekke feedback. 

Met deze training op zak ben je goed voorbereid om een creatieve sessie te begeleiden. Of dat nou met collega’s, burgers of klanten is.

Resultaat

Na het volgen van deze training:

 • Sta je met meer vertrouwen als facilitator voor een groep deelnemers
 • Kun je nieuwe divergentie- en convergentietechnieken toepassen
 • Kun je zelf een sessie ontwerpen

Voor wie

Deze tweedaagse training is geschikt voor iedereen die de eendaagse training Lenig denken (of een vergelijkbare training) heeft gevolgd en die graag de kneepjes van het faciliteren wil leren. 

Aantal deelnemers
Minimaal 6 tot maximaal 12 personen

Bijzonderheden
Deze training wordt zowel offline als online aangeboden. Wij werken met Zoom.

Datum, locatie en tijden in onderling overleg. Online en op locatie.

Samen ontwikkelen met Omgevingswet

De Omgevingswet vraagt om een open, flexibele houding, om samen met anderen innovatieve oplossingen te vinden. Hoe doe je dat? Hoe bereid je je voor om ‘de boer op te gaan’? Hoe zet je de inwoner centraal? Hoe haal je zoveel mogelijk uit participatie-bijeenkomsten? Wat kun je veranderen in je manier van werken, zodat je eerder mogelijkheden ziet (‘ja mits’ in plaats van ‘nee, tenzij’)? Kort gezegd: hoe ga je met plezier aan de slag met de Omgevingswet? Wij helpen jou en je collega’s hierbij!
Innovatiewerkplaats ontwikkelde deze 3-daagse Samen Ontwikkelen-masterclass op verzoek van onze gemeentelijke opdrachtgevers om mensen te trainen om te zoeken naar andere oplossingen. We geven tips voor gesprekken met inwoners, praktische handvatten voor participatie-bijeenkomsten en dagen je uit om de samenwerking te zoeken met collega’s, inwoners en stakeholders.

Programma

De training bestaat uit een blok van 2 aaneengesloten dagen en een losse dag. Je oefent in een veilige omgeving met praktische instrumenten om met de Omgevingswet aan de slag te gaan. Dat kan nieuw beleid zijn, een nieuwe werkwijze of een nieuw project waarbij je de samenleving, leveranciers en je collega’s actief betrekt. Dit vereist vaak een andere houding en doet een beroep op andersoortige vaardigheden. In deze cursus maken we je vertrouwd met gereedschappen om succesvol invulling te geven aan de Omgevingswet:

 • Lenig Denken; hoe zet je het creatieve deel van je brein ‘aan’;
 • Design Thinking; hoe vergroot je de impact voor inwoners en oefenen met handige instrumenten;
 • Samenwerken; wat is er nodig voor een goede samenwerking, oefenen met CoCreatieCanvas.

Theorie en praktijk wisselen elkaar in deze cursus in vlot tempo af. Als oefenmateriaal hanteren we casussen uit de werkvoorraad van de afdeling. Deze masterclass is interactief.

Resultaat

Na het volgen van deze training:

 • Durf je eerder af te stappen op inwoners, bedrijven en externe partners;
 • Heb je inzicht in de mogelijkheden, kansen en fricties bij samenwerking;
 • Ga je actief op zoek naar samenwerking met collega’s van andere afdelingen, met externe partners;
 • Herken je denkpatronen en weet je hoe deze te doorbreken zijn;
 • Durf je te experimenteren om tot nieuwe oplossingen te komen;
 • Weet je hoe om te gaan met weerstand bij vernieuwing.
Voor wie
Deze driedaagse training is geschikt voor iedereen en geeft een ‘boost’ aan iedereen die nieuwsgierig is naar de kansen en uitdagingen die de Omgevingswet biedt tijdens het dagelijks werk bij de (semi)overheid.

Aantal deelnemers
Minimaal 6 tot maximaal 12 personen

Datum, locatie en tijden in onderling overleg. Online en op locatie.

Driedaagse training Gezocht: LEFGOZERS (m/v) – innoveren bij de overheid

Ben jij een vernieuwer die graag buiten de lijntjes kleurt en vernieuwingen wil doorvoeren? Die wil weten hoe je dat succesvol aanpakt? Dan is de 3-daagse training ‘LEFGOZERS (m/v) gezocht! Innoveren bij de (semi)overheid’ precies wat jij nodig hebt!
Achteroverleunen is er tijdens deze 3-daagse niet bij. We stropen de mouwen op en gaan samen aan de slag. Je krijgt praktische instrumenten aangereikt om innovatie binnen jouw eigen werkterrein direct vorm te geven.
Bijvoorbeeld rondom nieuw beleid, een andere werkwijze of een innovatieve invalshoek om de samenleving actief te betrekken. Na drie dagen is je creatieve denkkracht vergroot, heb je inzicht in het innovatieproces én weet je wat er nodig is voor co-creatie.

Programma

We stropen de mouwen op en gaan samen aan de slag. Je krijgt praktische instrumenten aangereikt om innovatie binnen het eigen werkterrein vorm te geven. Dat kan nieuw beleid zijn, een nieuwe werkwijze of een nieuw project waarbij je de samenleving, leveranciers en je collega’s actief betrekt. Dat vereist in elk geval een andere houding en doet een beroep op andersoortige vaardigheden. In deze masterclass maken we je vertrouwd met gereedschappen om succesvol te innoveren:

 1. Creatief of lenig denken; de buitenboordmotor voor vernieuwing: het fundament om in kansen en nieuwe oplossingen te denken;
 2. Innovatie; wat komt erbij kijken om vernieuwing te realiseren, welke vormen van innovatie zijn er, hoe maak je een innovatief voorstel;
 3. Co-creatie; hoe betrek je je stakeholders bij vernieuwing, hoe maak je optimaal gebruik van de kennis en kunde van de gemeenschap en leveranciers, wat is je rol vanuit de overheid, de valkuilen en succesfactoren.

Theorie en praktijk wisselen elkaar in de masterclass in vlot tempo af. Als oefenmateriaalgebruiken we eigen casusssen. De masterclassis interactief. De groep wordt begeleid door twee trainers, beiden gepokt en gemazeld in het vak.

Resultaat

Na het volgen van deze training

 • Doorzie je de urgentie van innovatie en netwerken;
 • Heb je inzicht in de mogelijkheden, kansen en fricties die het samenspel met de netwerksamenleving biedt;
 • Herken je denkpatronen en weet je hoe deze te doorbreken zijn;
 • Kun je diverse denktechnieken toepassen en inzetten t.b.v. het eigen werk of een creatief proces/vernieuwingssessie met anderen;
 • Weet je hoe om te gaan met weerstand bij vernieuwing;
 • Ben je koploper in een nieuw netwerk van vernieuwers.
Voor wie
Deze driedaagse training is geschikt voor teams of afdelingen die een moedige stap voorwaarts willen maken. Die het belang en de urgentie van vernieuwen zien: zowel persoonlijk als op het gebied van producten en diensten.

Aantal deelnemers
Minimaal 6 tot maximaal 12 personen

Datum, locatie en tijden in onderling overleg. Online en op locatie.

Vijfdaagse special voor het Sociaal Domein: de Social Challenge

In de snel veranderende wereld van het Sociaal Domein hebben we flexibele denkers nodig, medewerkers die de handen uit de mouwen steken. Die als vanzelfsprekend samen met partners en inwoners oplossingen bedenken voor uitdagingen van vandaag en morgen. Om die stap te maken zullen we hen moeten faciliteren in het oefenen van nieuwe rollen, het zoeken naar alternatieve oplossingen en het samenwerken met en afstemmen op anderen. Dit alles passend bij de ambities van overheidsparticipatie.
Met de Social Challenge haal je een beproefde werkwijze in huis om medewerkers in een veilige, stimulerende omgeving met elkaar te laten leren en experimenteren, De Social Challenge is gebaseerd op Design Thinking: een methodiek om echt vanuit de klant/inwoner aan de slag te gaan met vernieuwing. Via een proces dat garant staat voor bijzondere oplossingen die tegelijkertijd realistisch zijn. Design Thinking vindt zijn oorsprong bij het Amerikaanse ontwerpbureau Ideo en Stanford University en hebben we toepasbaar gemaakt naar de Nederlandse praktijk.

Programma

Als rode draad door het programma lopen de stappen van Design Thinking:

 • Analyse binnen en vooral buiten gemeentehuis
 • Herformuleren van de vraag, vaststellen scope
 • Samen met stakeholders bedenken van oplossingen
 • Selecteren oplossingen
 • Oplossingen uitwerken tot concepten
 • Concepten toetsen in de praktijk
 • Aanpassen concepten en advies voor implementatie

De doorlooptijd is ca. 4 maanden. In de ochtend van elke trainingsdag wordt nieuwe kennis aangedragen en geoefend met herkenbare casussen. In de middag werken de deelnemers in kleine, gemixte teams; medewerkers van de gemeente samen met medewerkers van externe partners en inwoners. Zij gaan bijvoorbeeld aan de slag met onderwerpen uit de lokale Maatschappelijke Agenda of uit de werkvoorraad van de afdeling. Tussen de trainingsdagen door kunnen de teams op verzoek begeleid worden door een van de twee trainers.

Doelstelling Social Challenge

 1. Medewerkers van het Sociaal Domein ondersteunen en prikkelen om hun nieuwe rol in het werk op te pakken, uit te bouwen en collega’s te enthousiasmeren;
 2. Externe partners van het Sociaal Domein ondersteunen en prikkelen om hun nieuwe rol op te pakken, uit te bouwen en daarbij collega’s te enthousiasmeren;
 3. Het gezamenlijk ontwikkelen van een nieuwe aanpak, nieuwe inzichten en/of pilotprojecten voor een aantal onderwerpen uit bijvoorbeeld de Maatschappelijke Agenda (of werkvoorraad van de afdeling);
 4. Het versterken van de samenwerkingsband tussen partners en het Sociaal Domein;
 5. En bovenal: de geleerde manier van werken in praktijk brengen en uit laten vloeien naar binnen en buiten de organisatie.

Vier Uitgangspunten

 1. Learning-by-doing; korte, intensieve introducties in methoden en technieken in de ochtend; het geleerde in de middag meteen in praktijk brengen;
 2. Opleiding is identiek aan nieuwe werkwijze; actief zoeken naar kansen en mogelijkheden, actief op zoek naar samenwerking met anderen;
 3. Groepen en thema’s; concreet aan de slag met collega’s en externe partners, onderwerpen in overleg vast te stellen;
 4. Stapsgewijs proces; overzichtelijk maken van vernieuwingsproces door het hanteren van de fasen uit het Design Thinking model.

Eindpresentatie

Ter afsluiting van de Social Challenge presenteren alle teams hun resultaat en bevindingen over het proces. Het format van de presentatie wordt in overleg met de deelnemers bepaald en sluit aan bij het uitdagende karakter van deze training. Zo hebben we een eindpresentatie georganiseerd naar het format van tv-programma De Wereld Draait Door. Tijdens deze eindpresentatie kunnen natuurlijk ook andere afdelingen, externe partners en management betrokken worden.

Werkboek

Wij maken voor het doorlopen van het proces een werkboek met daarin een beschrijving van de verschillende methodieken die we hanteren en/of met verwijzingen naar informatie die online te vinden is.

Resultaat

Na het volgen van deze training

 • Durf je eerder af te stappen op inwoners, bedrijven en externe partners;
 • Heb je inzicht in de mogelijkheden, kansen en fricties bij samenwerking;
 • Ga je actief op zoek naar samenwerking met collega’s van andere afdelingen, met externe partners
 • Herken je denkpatronen en weet je hoe deze te doorbreken zijn;
 • Durf je te experimenteren om tot nieuwe oplossingen te komen;
 • Weet je hoe om te gaan met weerstand bij vernieuwing.

Voor wie

Deze 5-daagse training is geschikt voor teams of afdelingen die samen met hun externe partners in het werkveld meer willen betekenen voor inwoners en bedrijven.

Aantal deelnemers
Minimaal 6 tot maximaal 12 personen

Datum, locatie en tijden in onderling overleg.